Докладніше про підприємство

Докладніше про підприємство
14.03.2018

Як вибрати ефективну сівалку?

Перед кожним господарством рано чи пізно постає питання поповнення парку техніки посівними агрегатами. Як уникнути прикру помилок при виборі сівалки і на що варто звернути свою увагу в першу чергу? Розповідають фахівці компанії «Союз-Спецтехніка» - одного з провідних українських виробників ресурсозберігаючої сільгосптехніки під брендом «Агро-Союз».


Перше та найголовніше – при виборі сівалки варто орієнтуватися не на популярність бренду або поради сусіда-аграрія, у якого «так чудово сіє», не на ширину захвату (хоча від неї залежить продуктивність сівалки), а на технологію обробки ґрунту, яку ви застосовуєте у своєму підприємстві. Хтось повноцінно оре землю, хтось практикує поверхневу обробку, хтось здійснює прямий посів у стерню, а інші комбінують елементи різних технологій. Саме з цієї причини рішення щодо вибору конкретної моделі сівалки має приймати керівник підприємства у тандемі з агрономом та інженером.

Найбільш затребувані в аграріїв СНД види сівалок – анкерні та дискові (є ще інші менш поширені різновиди сівалок, про які ми розповімо нижче). Розглянемо переваги та недоліки цих машин.

Посевной комплекс Агро-Союз ATD Анкерні сівалки (у лінійці «Союз-Спецтехніка» це моделі ATD із шириною захвату 9-18 м) призначені для традиційної та мінімальної технології обробітку ґрунту. Також вони здатні сіяти по стерні, тому багато господарств їх використовують для прямого посіву (не плутати з технологією No-Till – анкерний сошник при посіві руйнує структуру ґрунту в смузі посіву, а значить, ні про яку «нульову» технологію не може бути й мови. ).

Переваги анкерних сівалок:

- Виняткова надійність агрегату, простота, зносостійкість. Іншими словами, анкерна сівалка – мрія інженера (майже нема чому ламатися). Простота техніки = мінімізація простоїв.

- Відмінно сіють у вологий ґрунт.

- Поділяють подачу добрив та насіннєвого матеріалу (виключено хімічний опік насіння, що, природно, позитивно впливає на схожість та майбутній урожай).

- Висока швидкість посіву, а значить - велика продуктивність. При правильному підборі трактора анкерна сівалка «Агро-Союз ATD» забезпечує якісний посів на швидкості до 18 км/год. Ця сівалка – неодноразовий світовий рекордсмен за швидкістю сівби.


Недоліки анкерних сівалок:

- Найголовніший мінус - ці сівалки здатні копіювати рельєф ґрунту тільки в рамках секції рами сівалки, тобто. посекційно. Тому якщо ви вже придбали такий агрегат, поля перед посівом необхідно ретельно вирівняти.

- Більш високе тягове зусилля. У порівнянні з будь-якою дисковою сівалкою, анкерна потребує застосування тракторів у 1,3-1,4 рази більше потужності. Так, 12-метрову анкерну сівалку потрібно агрегатувати з трактором 400-420 к.с., у той час як аналогічної монодисковій достатньо трактора 320-330 к.с.


turbo =Діскові сівалки (так, «Союз-Спецтехніка» випускає монодискові сівалки Turbosem шириною захвату 6-12 м) найкраще підходять для No-Till, а також мінімальної технології обробітку грунту.

Переваги дискових сівалок:

- Дискові сошники мінімально порушують поверхневий шар ґрунту, що запобігає ерозійним процесам, допомагає утримувати вологу в ґрунті та позитивно впливає на відновлення родючого шару.

- Копіювання рельєфу ґрунту кожним сошником. За рахунок цього отримуємо рівномірну глибину посіву та закладення насіння. Рослини дружно сходять і розвиваються в одній фазі, що значно підвищує ефективність внесення добрив та застосування ЗЗР.

- Невелике тягове зусилля трактора. Через конструктивні особливості дискової сівалки набагато нижча опірність робочих органів у ґрунті (порівняно з анкерним посівним комплексом), тому й потрібні менш потужні трактори.


Недоліки дискових сівалок:

- Досить високі вимоги до технічного обслуговування. Багато сошників, підшипників, точок мастила і т.д. У той же час, якщо господарство справді націлене на використання No-Till, без застосування дискових посівних комплексів не обійтися. Грамотний і відповідальний інженер з експлуатації техніки легко вирішить усі питання.

- Менше підходять для використання на перезволожених ґрунтах.

- Добрива вносяться разом із посівним матеріалом.

- Не стільки недолік, скільки технологічне обмеження дискової сівалки – швидкість посіву обмежена 8-10 км/год.


Менш поширені види сівалок на просторах СНД – сівалки культиваторного типу та дисково-анкерні.


Сівалки культиваторного типу (під брендом «Агро-Союз» у цьому сегменті пропонується посівний комплекс «PonTerra») мають такі ж переваги та недоліки Як анкерні сівалки, єдиний нюанс – немає можливості роздільного внесення насіння та добрив. Головна «фішка» такого агрегату – поєднання функцій культиватора та сівалки, що є актуальним для невеликих господарств з обмеженими фінансовими можливостями.



Дисково-анкерні сівалки – це «вища ліга» No-Till, унікальні посівні агрегати, розроблені спеціально для «нульової» технології. У нашій лінійці це пневматичні сівалки Cross Slot шириною захвату 5 і 10 м. Принципово нове технічне рішення дозволило поєднати всі переваги дискової та анкерної сівалок. Дисково-анкерний сошник у формі перевернутої літери «T» формує горизонтальну борозну з мінімальним порушенням структури ґрунту. Зазначимо, що дисково-анкерна сівалка призначена, перш за все, для роботи на ущільнених ґрунтах з великою кількістю рослинних решток – тобто на землях, де кілька років ґрунт не обробляли.



 width=Незважаючи на високу вартість таких агрегатів, в Україні та Росії працюють кілька одиниць дисково-анкерних посівних комплексів Cross Slot – у господарствах, які довго та серйозно займаються No-Till. І в даному випадку ціна з лишком окупається якістю роботи цих сівалок.


Отже, ключове при виборі сівалки - технологія обробки грунту, що застосовується. А вже далі можна вибирати між виробниками, моделями, аналізувати співвідношення ціни та комплектації, шукати відгуки, відео, відвідувати демотури виробників техніки тощо.

Повернутися до списку